De Noveen Gebeden & Kaarsen:

« Terug naar overzicht Noveengebeden
 
Hier vindt u de Noveen Gebeden op alfabetische volgorde (klik hier boven). Noveen Gebeden zijn niet bij iedereen (even) bekend, dus hier volgt in het kort wat het is en hoe deze uitgevoerd worden;

Het woord is afkomstig van het Latijn: noveni = telkens negen, of: novem = negen.

Een noveen of novene (novena, in het Latijn) is een reeks van negen dagen waarop men op een bijzondere wijze tot God (of een Heilige) bidt, ter verkrijging van een gunst of ter voorbereiding op een grote feestdag. Het bekendst is de Pinksternoveen, ter voorbereiding van het Pinksterfeest in navolging van de apostelen die tussen Hemelvaart en Pinksteren negen dagen in gebed bijeen waren.

Een Noveengebed neemt (gemiddeld) zo'n 15-45 minuten per dag in beslag, afhankelijk van welk gebed. Sommigen zijn (zeer) uitgebreid en anderen juist heel beknopt. In de loop der eeuwen zijn er velen geschreven en in vele vormen. Een Noveengebed, net als elk ander gebed, is iets persoonlijks en de ene zal u wel aanspreken en de ander wellicht totaal niet. De reden waarom u een Noveengebed doet, kan ook bepalen welke het beste geschikt is voor dát doel.

Er zijn Noveen Gebeden voor vele doelen, ook buiten de feestdagen en diens voorbereidingen. Bijvoorbeeld: het Noveen tot de Heilige Judas Thaddeus, of tot de Heilige Rita worden doorgaands toegepast wanneer er in iemand's leven iets hopeloos lijkt, of onmogelijk. Deze kunnen (net als de meesten) op elk moment van het jaar gebeden worden.

Zo zijn er vele doelen en vele gebeden. Elk Noveen Gebed heeft een doel, een zogenaamde 'intentie', die u zelf invult uiteraard. Voorbeelden daar van zijn: "Ik bid voor een zieke moeder", of: "Deze Noveen wil ik toewijden aan .." Misschien bid u voor uzelf, of voor een ander, of voor steun, gezondheid, geluk, moed, doorzettingsvermogen, troost, genezing of kracht voor een zieke, om uitkomst in moeilijke omstandigheden, om vrede, enz.

De Noveen Kaars:

De Noveenkaars symboliseert (of representeert) het "Licht van Christus" en het is letterlijk een kaars die negen dagen en nachten brandt. Uit ervaring kan ik u vertellen dat deze bijna altijd 10 dagen branden. Ikzelf laat de kaars vanzelf uitgaan, maar in principe mag u deze ook uitmaken ná de negen (volle!) dagen. Deze kaars dient die 9 dagen en nachten ook ter aller tijden te blijven branden en mag absoluut niet uit! Dat wordt, met name in de Orthodoxe Kerken, beschouwd als een onderbreking van het gebed (of: 'ritueel').

De Orthodoxen beweren dat een dergelijke 'onderbreking' pech (of in sommige gevallen zelfs een vloek) met zich meebrengt, of het tegenovergestelde laat gebeuren van waarvoor u had gebeden. In de Katholieke kringen wordt het meer beschouwd als een 'oneerbare onderbreking', vergelijkbaar met een mobiele telefoon beantwoorden tijdens de Eucharistieviering.

Een goede tip (wellicht): ikzelf gebruik een soort van glazen bokaal of siervaas óm de kaars heen en daarin staat de kaars ook nog eens op een stabiele ondergrond, in de vorm van een glazen kaarshouder. Ik kies expres voor een glazen omhulsel, omdat dan de Noveenkaars altijd zichtbaar is. Op deze manier is er geen gevaar tot omvallen én u voorkomt ook dat deze per ongeluk uitwaait.

De foto's hieronder laten zien wat ik bedoel;

Doorgaands staat een Noveenkaars gewoon ergens thuis, maar soms zijn er uitzonderingen voor de plaats waar die behoort te staan. Bijvoorbeeld: bij het Noveengebed tot de Heilige Judas Thaddeus staat de kaars op een heilige plek (in een Kerk, bijvoorbeeld) en dient men 9 exemplaren van het Noveen Gebed (uitgeprint of geschreven) achter te laten in de buurt van die kaars. Mocht een dergelijke uitzondering het geval zijn, dan staat dat bij ons altijd vermeld in een soort van beschrijving of instructie bovenaan het gebed zelf.

Als u nog vragen heeft omtrent dit onderwerp, kunt u ons altijd E-Mailen of contact opnemen via onze Facebook-Pagina.
(klik simpelweg op de dikgedrukte woorden)

Gezegende gebeden toegewenst,
~Richard Hurkens~
02-08-2012 A.D.

« Terug naar overzicht Noveengebeden

Een mens
heeft geen Ziel...

Een mens
IS een Ziel
en heeft een lichaam!

Stuur uw eigen citaat in via onze Contact-Link